PLA CATALÀ D’ESPORT A L’ESCOLA

PLA CATALÀ D’ESPORT A L’ESCOLA

Els Departaments d’Educació i de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, aquest últim mitjançant la Secretaria General de l’Esport, van acordar a finals del 2004 impulsar el Pla Català d’Esport a l’Escola, adreçat principalment a incrementar la participació dels infants i joves en activitats físiques i esportives en horari no lectiu en el propi centre educatiu i, alhora, emprar aquestes pràctiques per a la difusió i educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables.

La necessitat del Pla

El Govern de la Generalitat de Catalunya va creure necessària la impulsió d’aquest Pla en base a l’anàlisi d’una sèrie de circumstàncies entre les quals podem destacar les següents:

• Índex molt reduït de participació de l’alumnat en l’esport escolar
• Increment dels hàbits sedentaris i de l’obesitat, amb una incidència preocupant en la població infantil i juvenil
• Demanda social creixent en matèria de salut i benestar

Els objectius del Pla

El Pla pretén posar a l’abast de tots els alumnes de primària i secundària la pràctica d’activitats físiques i esportives, i aprofitar el gran potencial d’aquestes activitats per contribuir a la formació personal i cívica dels nostres infants i joves.
Més concretament, podem destacar els objectius següents:

• Incrementar la participació en activitats físiques i esportives en horari no lectiu de l’alumnat dels centres educatius de primària i de secundària, amb una incidència especial en el col•lectiu de noies.
• Aprofitar el gran potencial educatiu i formatiu de les activitats físiques i esportives, cercant la participació per damunt de la competitivitat.
• Potenciar la funció integradora i de cohesió social de l’esport escolar, facilitant l’accés de tots els nens i nenes a la pràctica esportiva escolar, i en especial dels nouvinguts.
• Contribuir mitjançant la pràctica esportiva a la formació en valors com la tolerància, el respecte als altres i a les regles, la confiança en un mateix, l’esforç de superació, l’autocrítica, l’autonomia, la capacitat de decisió, l’autogestió, la cooperació, el treball en equip, entre d’altres.
• Fomentar la pràctica regular d’activitats físiques i esportives i l’adquisició d’hàbits saludables que contribueixin a un millor benestar.
• Formar joves en els valors ciutadans mitjançant la seva participació activa en la gestió de les associacions esportives escolars de nova creació.

Els agents del Pla

El desenvolupament d’aquest Pla en el territori fa que sigui necessària la intervenció coordinada de diversos agents, entre els quals podem destacar els següents:

• Generalitat de Catalunya, mitjançant els Departaments d’Educació i de Vicepresidència (Secretaria General de l’Esport)
• Centres educatius públics i privats
• Consells Esportius
• Ajuntaments

Els punts claus del Pla

El Pla es basa en una sèrie d’actuacions entre les quals podem destacar les següents:

• Creació de les Associacions Esportives Escolars als centres educatius, amb la participació activa dels alumnes de secundària i de la resta de la comunitat educativa (equip directiu i AMPA), així com d’exalumnes o d’altres persones o entitats del barri.
• Coordinació de les activitats, per mitjà d’un professor/a del centre educatiu, principalment d’Educació Física (amb incentius com la reducció horària i un complement econòmic).
• Col•laboració entre el centre educatiu, l’ajuntament i el consell esportiu corresponent.
• Dinamització per part dels líders del centre educatiu o del barri.
Oferta d’activitats físiques i esportives que responguin als interessos i demandes canviants dels nois i de les noies.

La nostra escola
Amb l’objectiu de millorar la formació i atenció dels nostres alumnes, l’escola va iniciar el passat curs escolar 2010/2011 un nou projecte. Aquest projecte busca oferta una amplia gama d’activitats que es realitzen coincidint en el temps amb el curs escolar. És una oferta de caràcter lúdic que ofereix alternatives per al temps lliure.
Pretenem que a les programacions d’aquestes activitats figurin no sols els aprenentatges de les destreses o habilitats, sinó també les actituds i els valors humans que s’hi relacionen.

Oferim a tots els alumnes, sense discriminació, la possibilitat de practicar aquestes activitats i d’integrar-s’hi d’acord amb les seves necessitats, amb l’objectiu d’ajudar-los a desenvolupar equilibradament i integralment la seva personalitat.

Amb les activitats que s’ofereixen, el nostre centre adquireix una dimensió educativa més àmplia que l’estricament acadèmica que defineix la nostra realitat com a Comunitat Educativa i no com a una escola més.

OBJECTIUS GENERALS

– Potenciar des d’un àmbit lúdic i extraescolar el desenvolupament de la personalitat dels nostres alumnes, entrelligant la formació humana i acadèmica.

– Fomentar l’afecció a l’escola fins a fer-se-la seva i sentir-s’hi com a casa, inculcant els valors i els trets d’identitat propis de l’escola, incidint en la seva educació des d’una realitat diferent a la de les aules.

– Ampliar l’àmbit de convivència dins de l’escola, potenciant la creativitat i el desenvolupament físic i cultural.

– Superar els obstacles propis de la realitat de l’escola oferint noves possibilitats i creant nous llaços de relació i de comunicació.

CONTINGUTS

Amb l’oferta procurem cobrir àmpliament els camps d’interès dels nostres alumnes, és per això que fem l’oferta des de dos àmbits diferenciats:

– Activitats esportives: en aquest apartat estan incloses totes les activitats amb caràcter esportiu i físic des d’una vessant més lúdica.

– Activitats culturals: en aquest grup s’inclouen les activitats amb contingut cultural i que es fan en col•laboració amb empreses externes: música, anglès…

Anuncis

Posted on Octubre 24, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: